Werknemer van een bloemenwinkel met rugklachten

 - 

wibbens-arbeidsdeskundig-advies-case-bloemist

Piet (55 jaar) heeft regelmatig rugklachten die de laatste jaren steeds wat erger zijn geworden. Na medische onderzoeken blijkt dat hij een structurele afwijking heeft in zijn rug. Uiteindelijk gaat het niet meer en heeft Piet zich ziekgemeld.

Telkens probeert Piet om in lichte werkzaamheden zijn werk te hervatten – hij wil zo graag -, maar moet hij het weer bezuren en krijgt hij forse klachten. Vooral het lange staan geeft klachten, maar ook het voorover buigen om bloemen te pakken om een boeket samen te stellen. Ook het in- en uitladen van nieuwe voorraden bloemen en planten lukt niet goed.
Piet werkt in een drukke bloemenwinkel op een A-locatie in de binnenstad van een middelgrote woonplaats. Naast Piet werken er nog 3 andere medewerkers parttime in loondienst. De eigenaar werkt ook volop mee in de winkel. Piet is de enige met een fulltime arbeidsovereenkomst.

 

Onderzoek en analyse

Na 4 maanden wordt het zeer onzeker of Piet in zijn eigen werk kan terugkeren. De bedrijfsarts geeft het advies om een arbeidsdeskundig onderzoek in gang te zetten en brengt daarvoor de beperkingen van Piet in kaart. De arbeidsdeskundige van Wibbens spreekt de leidinggevende en Piet eerst afzonderlijk, doet een werkplekonderzoek in de winkel en heeft met beiden een eindgesprek.
De situatie voor de arbeidskundige is helder omdat de bedrijfsarts heeft aangegeven dat de beperkingen niet of nauwelijks zullen afnemen. Het werken in de bloemwinkel overschrijdt de belastbaarheid van Piet op verschillende aspecten als staan en tillen/dragen. Het werk blijkt ook niet te kunnen worden aangepast en er zijn geen andere functies die Piet zou kunnen doen.

 

Het resultaat

De arbeidsdeskundige legt zorgvuldig uit wat beiden nu dienen te doen in de re-integratie. Er zal een re-integratietraject 2e spoor worden opgestart. Piet is zeer teleurgesteld, boos en verdrietig, maar begrijpt wel dat het zo niet langer kan. Samen met de arbeidsdeskundige van Wibbens worden al een aantal alternatieven besproken en geeft de arbeidsdeskundige advies over het in te zetten re-integratietraject.
In de omgeving is een bloemen- en plantenveiling. Wellicht kan hij daar intern transport gaan doen. Ondanks de vervelende boodschap is Piet tevreden over de inzet en uitleg van de arbeidsdeskundige van Wibbens.