Installateur bij een groot installatiebedrijf met handklachten

wibbens-arbeidsdeskundig-advies-case-installateur

Johan werkt bij een landelijk opererend installatiebedrijf. Hij werkt als storingsmonteur bij grote industriële klanten. Hij is veel onderweg en werkt onregelmatige diensten. Zijn werk op locatie is veelal fysiek inspannend. Nadat een storing is gevonden moet hij in kleine ruimtes, in verschillende houdingen en met gebruik van beide handen zijn herstelwerkzaamheden verrichten. Vanwege een ongeval, 6 maanden geleden, kan Johan zijn rechterhand niet goed meer inzetten tijdens zijn werkzaamheden. Hij ervaart tempoverlies en heeft regelmatig tijdens en na zijn werk pijnklachten die door zijn hele arm uitstralen.

Johan heeft op advies van de bedrijfsarts geprobeerd zijn werk te hervatten middels een geleidelijk opbouwschema, maar moet zich helaas weer ziekmelden. De bedrijfsarts doet de suggestie om de arbeidsdeskundige van Wibbens te vragen een onderzoek te doen op basis van een actueel beperkingen profiel.

 

Onderzoek en analyse

Inmiddels is duidelijk geworden dat de beperkingen blijvend zullen zijn. Een risicovolle operatie behoort tot de mogelijkheden, maar dat is Johan door de medische specialist min of meer afgeraden.
Nadat de arbeidsdeskundige van Wibbens met Johan en zijn leidinggevende heeft gesproken, volgt een driegesprek. Het werk van Johan is niet aan te passen aan de beperkte belastbaarheid van de rechterhand van Johan. De arbeidsdeskundige legt uit dat zorgvuldig zal moeten worden uitgezocht of er andere passende functies zijn binnen deze grote organisatie.

 

Het resultaat

In de rapportage die volgt analyseert de arbeidsdeskundige verschillende functies binnen de organisatie die net onder, op, of net boven het opleidingsniveau van Johan liggen. Johan is zeer ervaren, communicatief vaardig en heeft al jaren prima beoordelingen gehad. Gezien zijn beperkingen en werkervaring zou Johan mogelijk geschikt kunnen zijn voor de functie van werkvoorbereider. Hij zal daarvoor naast zijn werk wel een opleiding van een jaar moeten volgen. Hij zal een dag in de week weer naar school moeten. De arbeidsdeskundige geeft Johan en zijn leidinggevende het advies deze route op korte termijn verder uit te zoeken. Wanneer er alsnog bij deze werkgever geen mogelijkheden blijken te zijn, zal een re-integratie 2e spoor moeten worden opgestart.